menu

Cialdini: dé assist voor jouw marketingdoel

Hoe de principes van Cialdini jouw assisteren in het behalen van je marketingdoelen

Categorieën: AppearancePerformancePresence

 1. Inhoud

Cialdini x Voetbalfunnel

In de dynamische wereld van online marketing waar het spel voortdurend verandert, bieden de 7 beïnvloedingsprincipes van Cialdini een krachtige strategie om je doelen te bereiken. Net zoals een voetbalelftal een wedstrijd niet kan winnen zonder een uitgekiende strategie en samenwerking, kan een marketingcampagne niet slagen zonder de juiste beïnvloedingsmechanismen. In deze blog worden de principes van Cialdini bekeken binnen de context van de voetbalfunnel.

Maar voordat we de koppeling leggen met de voetbalfunnel zoomen we eerst in op de 7 beïnvloedingsprincipes van Cialdini. De principes van beïnvloeding van Robert Cialdini zijn wijdverbreid en erkend in de velden van psychologie, marketing en overtuigingskracht.

Deze principes worden gebruikt om te begrijpen hoe mensen beïnvloed kunnen worden en hoe men effectiever kan zijn in overtuiging. Deze principes worden niet alleen toegepast in marketing en verkoop, maar ook in bijvoorbeeld onderhandelingen, fondsenwerving, coaching en tal van andere gebieden waar overtuiging een sleutelrol speelt.

De principes van Cialdini en de voetbalfunnel kunnen elkaar versterken. Kijk maar eens naar de volgende vergelijkingen.

Wederkerigheid: de verdediging als belangrijkste schakel

Net als een solide verdediging de basis legt voor een succesvolle aanval, zo legt het principe van wederkerigheid de basis voor een sterke klantrelatie. Door waardevolle content en diensten gratis aan te bieden, creëer je een gevoel van schuld bij je doelgroep, waardoor ze eerder geneigd zijn iets terug te doen.

 

Commitment en consistentie: het middenveld van besluitvorming

Zoals het middenveld de verdediging met de aanval verbindt, zorgt het principe van commitment en consistentie voor een brug tussen interesse en actie. Dit principe houdt in dat wanneer iemand een kleine toezegging doet (bijv. het achterlaten van je e-mailadres), deze persoon eerder geneigd is om in lijn met die toezegging te blijven handelen. Deze eerste stap verhoogt de betrokkenheid en leidt vaak tot grotere acties, zoals aankopen. Het is vergelijkbaar met hoe een middenvelder de spelers voor zich organiseert en voorbereidt op het maken van doelpunten.

 

Sociale bewijskracht: aanvallen met de kracht van het publiek

In de aanvalsfase is het doel duidelijk: scoren. Door sociale bewijskracht te gebruiken, zoals klantrecensies en beoordelingen, verhoog je de geloofwaardigheid van je merk/bedrijf. Je gebruikt de invloed van het publiek om twijfels weg te nemen en klanten over de streep te trekken.

 

Sympathie: de coach die verbindt

Net zoals een coach zijn spelers motiveert en inspireert, is het bouwen van sympathie essentieel om een band met je publiek op te bouwen. Mensen zijn eerder geneigd positief te reageren op merken en individuen die ze sympathiek vinden. Dit principe kan worden versterkt door authentieke verhalen te delen, betrokkenheid te tonen en gemeenschappelijke waarden uit te dragen.

 

Autoriteit: de betrouwbare keeper

De keeper is de laatste verdedigingslinie, een autoriteitsfiguur op het veld. Door expertise en betrouwbaarheid uit te stralen, overtuig je klanten van je kwaliteiten en win je hun vertrouwen.

 

Schaarste: de wisselspeler die de wedstrijd verandert

Net zoals de inzet van een frisse wisselspeler het spel kan kantelen, kan het principe van schaarste klanten aanzetten tot actie. Door te benadrukken dat een aanbod beperkt is, of door een tijdelijke promotie te voeren, creëer je een gevoel van urgentie dat klanten motiveert om sneller beslissingen te nemen.

 

Eenheid: het teamgevoel

Het laatste principe, eenheid, benadrukt het belang van het creëren van een gevoel van gemeenschap en verbondenheid. Net zoals een voetbalteam samenwerkt om te winnen, moet je marketingstrategie een gevoel van inclusiviteit en gedeelde identiteit bevorderen. Dit versterkt de band met je merk en motiveert klanten om deel uit te maken van je ’team’.

Scoren met Cialdini

Door de principes van Cialdini toe te passen in je marketingstrategie met de strategieën van een voetbalwedstrijd, kun je een marketingaanpak ontwikkelen die niet alleen creatief en boeiend is, maar ook effectief in het realiseren van je doelen. Net als in voetbal, waar het samenspel tussen de verschillende posities tot succes leidt. Zo wordt elke stap een doordachte zet op weg naar het uiteindelijke doel: winnen in de mark!

Vrijblijvend adviesgesprek?

Op een toegankelijke en laagdrempelige manier gaan wij graag met je in gesprek. Maar luisteren we vooral naar jouw verhaal.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Mij direct bereiken?

  Even sparren, hulp nodig of snel een antwoord op jouw vraag? Ik sta voor je klaar!

  Stan Pinckaers

  Founder

  +31 6 29 99 02 95
  stan@glair.nl